Boergeiten zijn hele sociale dieren ze kunnen dan ook heel goed samen met andere dieren weiden schapen ,koeien of paarden is geen probleem .
Ook kunnen er wel meerdere bokken bij elkaar in 1 stal vechten komt haast niet voor.net als bij andere dieren moet de rangorde bepaald worden maar dan is het ook meteen rustig in de stal.
Boergeiten hoef je niet te onthoornen daar ze nagenoeg niet vechten met elkaar .
Onze geiten zijn het gehele jaar door buiten ze kunnen zelf kiezen of ze binnen dan wel buiten willen lopen.
Zo hou je ze gezond en krijgen ze veel beweging waardoor ze sterk en goed gespierd worden.Toch in heel natte periodes zijn ze wel meer op stal.Maar toch kunnen ze altijd naar buiten in een buitenren of naar het land, en dat doen ze iedere dag dan ook.
probeer een ontwormschema te maken zodat dit regelmatig gebeurd het beste is dit te doen in samenspraak met de veearts.
natuurlijk kunt u ook meer gerichte informatie vragen via e-mail.
info
Het ontstaan van de Boergeit.
Geschiedenis van het ras.
Het ras is ontstaan door natuurlijke selectie die toegepast is door de fokkers in Zuid-Afrika
onder de vaak stressvolle omstandigheden in de Afrikaanse omgeving.
Strenge selectie op onderdelen die commercieel het meest aantrekkelijk waren, hebben geleid tot het ontstaan van dit superieure vleesras.
In het Zuid-Afrikaanse stamboek, dat werd opgericht in 1959, werd vroeger gesproken over vijf types boerbokken:
• De gewone boerbok • De langharige boerbok • De bonte boerbok • De inlandse boerbok • De verbeterde boerbok |
Inmiddels treffen we ook de rode en de zwarte boerbokken aan.
De verbeterde boerbok vormt de basis van de ons bekende boergeit.
De meest van belang zijnde kenmerken zijn: een goede bouw, hoge groeisnelheid, grote
vruchtbaarheid en een groot aanpassingsvermogen aan verschillende leefomgevingen.
De boergeit is een ras dat begin negentienhonderd ontstaan is in Zuid-Afrika door nubische geiten te kruisen met Europese en Indische geiten.Dit vleesras is genoemd naar de Nederlandse boeren die naar Zuid-Afrika zijn geëmigreerd .
Door natuurlijke selectie ontstond een geitenras dat onder moeilijke omstandigheden in Zuid-Afrika kon overleven. Door de bespiering die ze hebben en de sterke benen kunnen boergeiten op dichtbegroeide en heuvelachtige plaatsen grazen. De witte vacht reflecteert het zonlicht, terwijl de roodbruine aftekening de kwetsbare rond de neus,oren,ogen en onder de staart (pigment) tegen het zonlicht beschermt.
Het Zuid-Afrikaanse stamboek werd in 1959 opgericht Boergeiten werden en worden naar andere landen geëxporteerd ,zoals de V.S. en Australië om de kwaliteit van de daar aanwezige geiten te verbeteren. In 1977 werden de eerste boergeiten naar Duitsland gehaald en van daar uit over andere Europese landen verspreidt. In 2003 werd de voorlopige rasstandaard in Nederland opgesteld naar overwegend de Zuid-Afrikaanse belangrijke kenmerken.
De Rasstandaard
De boergeit is een snelgroeiende goed geproportioneerde geit van gemiddelde afmeting, met goede productie-eigenschappen voor eersteklas vlees. Er moet op alle leeftijden een goede verhouding zijn tussen de lengte van de benen en de diepte van de romp. waarbij de lammeren en de jonge geiten iets hoogbeniger zullen zijn in verhouding. Ze zijn overwegend wit met een roodbruine kop en een witte bles. De kop is krachtig en het neusprofiel is gebogen, de hangoren zijn breed en middenlang. De hoorns zijn donker en hebben een gemiddelde lengte.
Een volwassen boerbok weegt tussen 110 en 140 kilo. een volwassen boergeit weegt tussen 90 en 100 kilo.
Eigenschappen
De boergeit heeft een hoge groeisnelheid en een grote vruchtbaarheid. De lammeren komen 200 tot 250 gram per dag aan in de eerste 3 maanden. Als ze 3 maand oud zijn wegen ze gemiddeld 24 kg
Boergeiten worden niet gemolken, maar worden gehouden voor vleesproductie en landschapsbeheer. Ze worden naast schapen ingezet bij de begrazing van natuurgebieden. De boergeit kan zich prima aanpassen aan verschillende klimaten en terreinen
.
Maten en gewichten
Geit | Bok | |
Gewicht | 65 / 75 kg | 90 / 130 kg |
Schofthoogte | 65 / 75 cm | 75 / 90 cm |
De vleeseigenschappen van de boerbokgeit
Het vlees van de boerbokgeit, dat een vleesras is, is bijzonder fijn en smaakvol en helemaal niet te vergelijken met het vlees van melkgeiten. Het doet ons eerder denken aan wildgebraad dan aan schapenvlees waar het gemakkelijkshalve mee vergeleken wordt.
Wanneer we een vergelijkende tabel bekijken met de voedingswaarden van diverse vleessoorten dan merken we dat geitenvlees veel beter scoort dan lam en meer naar de voedingswaarde van gevogelte overhelt. Geitenvlees is dan ook lichtverteerbaar en cholesterolarm.
Per 100 gram: | Calorieën | Vet in gram | Verzadigde vetzuren | Eiwit in gram | IJzer in gram |
Geit | 122 | 2,58 | 0,79 | 23 | 3,2 |
Rund | 245 | 16,00 | 6,80 | 23 | 2,9 |
Varken | 310 | 24,00 | 8,70 | 21 | 2,7 |
Lam | 235 | 16,00 | 7,30 | 22 | 1,4 |
Kip | 120 | 3,50 | 1,10 | 21 | 1,5 |